Other than salaries and wages and working overtime, another way of earning income is through piecework. Piecework earnings is income based on the number of items processed. Fruit pickers and garment makers earn money this way. Generally this type of payment is not usually made to ‘permanent’ employees.

**Example 1**** :**** ** Harry washes cars in a car yard and is paid $3.75 per car washed. What does Harry earn in a day during which he washes 22 cars?

Amount earned (i.e. piecework earnings) = Pay rate x number of cars washed

= 3.75 x 22 = $82.50

**Example 2**** :**** **Fruit pickers in a strawberry farm are paid $12.50 for every 2 kg box of strawberries picked. If a worker picks 8 boxes of strawberries in a day, how much will he earn?

Amount earned = 12.50 x 8 = $100.00

**Example 3**** :**** **Amy is a dressmaker and charges $17.50 for the first 50 dresses, and $16.25 for all subsequent dresses. How much does she earn for making 65 dresses?

Earnings for the first 50 dresses = 17.50 x 50 = $875

Earnings for the next 15 dresses = 16.25 x 15 = $243.75

Total piecework earnings for 65 dresses = 875 + 243.75 = $1,118.75

**Example 4**** :**** **Jill delivers brochures to letterboxes in her local area. She is paid $27.50 per 1000 brochures delivered. How much will Jill earn after delivering 4500 brochures?

We first need to find the number of thousands of brochures delivered by dividing the total brochures delivered by 1000 = 4500 ÷ 100 = 4.5

Jill’s earnings = 27.50 x 4.5

= $123.75